Boligmarkedet kan være noget så frustrerende at arbejde med: nogle gange virker det som om priserne bare går op år efter år, og man kan nærmest ikke få sig selv til at sælge. Hvor frustrerende ville det ikke være at sælge nu, selv med en flot profit, hvis det ser ud til at man kan tjene betydeligt mere ved at vente til næste år? Så når det går rigtigt godt på boligmarkedet, så holder folk på deres boliger, og det får selvfølgeligt kun priserne til at stige endnu mere. Ind til det altså ikke er holdbart længere, og så ender vi i den modsatte situation: pludseligt ønsker alle at sælge deres hus på samme tid, men de er ikke til at komme af med. Priserne daler, og man bevæger sig fra at overveje hvor høj en profit man ville være tilfreds med, og til at skulle overveje hvor stort et tab man kan holde til.

Det er altså ikke nemt at arbejde med. Det hjælper dog, hvis man holder sig én grundregel for øje: der er aldrig et perfekt tidspunkt, at sælge sin bolig på. Du vil altid stå i en situation, hvor priserne enten er på vej op eller på vej ned. Der vil altid være usikkerhed involveret: var det let at forudsige fremtiden, så ville markedet allerede afspejle den. Du bør derfor prøve at fjerne tankerne fra markedets bevægelser, og i stedet kigge på det konkrete du har at arbejde med: boligen i sig selv.

Du skal huske på, at prisen på en bolig er en kombination af værdien for grunden, som boligen står på, og så selve den fysiske bolig. Markedspriserne har primært at gøre med jorden: selve bygningens værdi er ikke noget, der ændrer sig så hurtigt fra det ene år til det andet. Det er derimod en relativt fast værdi, som dog har det med at falde over tid, efterhånden som bygningen ældes.

Du kan ikke styre markedet, men du kan have en stor indflydelse på selve bygningen. Det er derfor her, du bør lægge dine kræfter, når du arbejder på at øge salgsværdien af din bolig.

Det første du bør gøre i den sammenhæng er at tilkalde en Bygningssagkyndig, og bede vedkommende om at gennemgå dit hus. Du bør få udfærdiget både en tilstandsrapport og en energirapport. Disse to dokumenter vil nemlig pege dig i retning af de ting der kan forbedres i boligen, som vil have den største indflydelse på prisen du kan sælge den for. Hvis der er kritiske fejl i tilstandsrapporten er det nogle, du bør få løst så hurtigt som muligt: hvis de forværres, så kan boligens værdi falde rigtigt meget fra den ene dag til den anden. Jo bedre en tilstandsrapport du kan vise de potentielle købere, jo flere vil være interesserede, og jo højere en pris vil du kunne få. Energirapporten indeholder også direkte løsningsforslag til, hvordan du kan øge energieffektiviteten af boligen. I disse grønne tider er det også noget, som boligkøbere kigger på, når de skal vælge hvor de gerne vil bo.

Previous articleKampagne på Sage BJE410 saftcentrifuge inkl. gratis juicebog af Mads Bo | billig juicemaskine
Next articleEps 11. Få overblikket over hvad forskellige investeringstilgange giver af afkast