6% af danmarks pengemængde trykker nationalbanken i kontanter, resten opdigter private banker – og findes overhovedet ikke.

Q: Jeg troede at nationalbanken lavede alle penge?
A: Nej. Nationalbanken laver KUN kontanter. Og som videoen viser, udgør kontanter kun ca. 6% af danmarks samlede pengemængde. Resten er noget bankerne kan opfinde efter forgodtbefindende med et par tryk på en computer.

Stadig forundret over at det kan passe?

Lektor Ole Bjerg på CBS gir en forklaring her i Politiken: http://politiken.dk/debat/kroniker/ECE1862354/-hvem-laver-pengene/

Q: OK… Så bankerne beholder altså 10% i reserve, og opfinder løbende nye penge ved at skabe gæld og sende dem rundt mellem hinanden. Er det det der kaldes “fraktionelle reserve system”?

A: Korrekt.

Q: Er det en magt som bankerne kan bruge i samfundet?
A: Ja, det er det og den bruger de. Gældsspiral. Gældsslaveri. Too big to fail. etc..
http://www.information.dk/283471

Q: Hvem har givet dem den lov til det? Folketinget?
A: Ingen demokratisk magt har givet bankerne lov til at opfinde nye penge. Hvis feks. politikerne besluttede at fjerne bankernes privilegie til at skabe nye, kunne de feks. lade Nationalbanken være alene om at skabe gæld. Men problemet her er at Nationalbanken ikke er ejet af Danmark.

Q: Hvis Nationalbanken ikke er ejet af staten hvem ejer den så?
A: Den er en selvejende institution, altså et privat firma.
http://www.denstoredanske.dk/Geografi_og_historie/%C3%98konomisk_historie/Statsbankerotten_1813

Q: Det sidste der nævnes er hvis nu alle hævede deres penge, hvad ville der så ske?

A: Det kaldes et “stormløb”, og det er bankernes værste mareridt hvis folk krævede at få udbetalt alle deres penge i kontanter. Af den simple årsag at banken faktiskt ingen penge har (udover ca. 3% i kontanter). De ville gå konkurs hvis tilstækkelig mange hævede deres penge samtidigt.

En berømt spansk fodboldsspiller truede netop med en sådan kampagne for at få bankerne til at opføre sig mere etiskt og ansvarligt. Han brugte sin popularitet for at få folk hæve alle deres penge på kontoen på samme dag verden over.

Q: Men.. 3%, og resten findes ikke. Hvem har fundet på det?

A: Bankerne idag har kun lovkrav på at 3% af deres penge skal ligge fysiske penge. Før VKO regeringen ændrede kravet, var kravet på 20%. Det kaldes solvens, at banken skal have et minimums procent af deres penge i kontanter.

Q: Vile bankerne ikke gerne have det krav fjernet?
A: Hvis bankerne ikke havde det krav, kunne de i teorien trykke uendeligt med virtulle penge og og det ville være en alvorlig trussel mod demokratiet. Flere banker har faktiskt længe propoganderet for netop et pengeløst samfund, ved at forsøge overtale danskerne at overgå til rene elektroniske betalingsmidler (som feks. sms/app betaling).

Previous articleSuper Simpel Sundhed.mpg
Next articleBodylab øvelsesguide: BB incline bench press