Vi har en række stereotyper i det danske samfund, som de fleste nok har stiftet bekendtskab med. En af de helt store er, at mænd godt kan lide biler. Det er ikke fordi kvinder ikke sætter pris på at have en bil: den er selvfølgelig ligeså praktisk et værktøj for dem, som det er for en mand. Kønnet ændrer ikke på den praktiske værdi. Men alligevel er det som om, at mænd går højere op i biler, end kvinder gør. Altså sådan helt generelt: selvfølgelig er der nogle kvinder der går mere op i biler, end nogle mænd.

Jeg tror at grunden til, at vi mænd er så fascinerede af biler, bunder ud i vores naturlige jagt efter magt og kontrol. Det højere testosteron-niveau hos mænd betyder, at vi har en naturlig tendens til at lede efter situationer hvor vi kan lede og bestemme. Hvis vi kigger tilbage i tiden har mænd altid haft lysten til at være konger, høvdinger eller præsidenter. Ikke alene giver magt adgang til ressourcer, det er også en kilde til respekt fra vores medmennesker, og en enorm frihed.

Bilen er den moderne mands slot. Vi er kongen over bilen, og bilen giver os mange af de samme ting, som en reel magtposition traditionelt ville give os. Den giver os adgang til ressourcer, vi ellers ikke ville kunne få: uden bilen ville vi ikke kunne handle ind i supermarkedet i den næste by, eller køre til Tyskland eller drikkevarer og kassevis af slik. Hvis bilen er virkelig lækker, og vi har passet godt på den, så kan den hente os respekt fra mennesker der ser den på gaden. Og sidst men ikke mindst, så giver bilen os en helt ubeskrivelig frihed. Bilen er det sted, hvor vi kan være helt os selv. Bilen giver os mulighed for at komme til ethvert sted i landet, og er et sted hvor vi kan spille lige præcis den musik vi har lyst til.

Det forklarer ikke alene hvorfor mænd elsker biler så højt som de gør, men også hvorfor de er så følsomme overfor dem. Udskiftning af forrude på bilen er, for en mand, næsten i samme kategori som at observere en kæreste eller et familiemedlem blive opereret. Vi tager et enorm ansvar for vores bil, og har stærke følelser tilknyttet den. Fuldstændigt på samme måde, som en god konge føler et ansvar for det folk han leder, og ville lide kraftigt hvis hans kongedømme ikke havde det godt.

Det skal dog siges, at ligestillingen helt sikkert også har trådt ind, når det kommer til biler. Jeg har lagt mærke til langt flere dronninger på vejene i dag, der på samme måde nyder at køre rundt i deres slot.

Previous articleDerfor Bringer Biler mig Himmelsk Glæde
Next articleJuicemesteren Mads Bo besøger It Relation – Workshop og foredrag